SlöSurfen

Skapa en perfekt atmosfär och funktion i din bastu

Bastubelysning är en viktig faktor att överväga för att skapa en behaglig atmosfär och funktionell belysning i din bastu. Det finns några nyckelfaktorer att tänka på när det gäller bastubelysning för att uppnå de bästa resultaten.

Det främsta syftet med bastubelysning är naturligtvis att möjliggöra säker rörelse i bastun. Det är viktigt att undvika att placera ljuset så att det bländar eller stör när du sitter i bastun. En taklampa som är monterad högt upp är inte effektiv, och en väggmonterad lampa utan skärm är inte heller idealisk.

Det är också viktigt att tänka på belysningens effekt på stämningen i bastun. Med rätt belysning kan du skapa en mysig och avslappnande atmosfär. Samtidigt bör belysningen inte vara för stark eller lysa upp kropparna för mycket. Målet är att se bra ut, men inte att känna sig som om man sitter i ett upplyst skyltfönster.

En rekommendation från Bastupunkten är att använda indirekt belysning i bastun. Genom att montera LED-lister under framkanten av bastulaven, riktade nedåt mot sittytan, kan du skapa en indirekt belysning som både är trevlig och tillräcklig för att röra sig säkert i bastun. Det är också vanligt att montera dessa LED-lister längs ryggstödet, men ibland kan de skymmas av ryggarna. Indirekt belysning med LED-lister behöver inte vara dimbar och kan enkelt monteras själv, eftersom de drivs med lågspänning på 12V.

Det är värt att notera att om du väljer att placera LED-lister under framkanten av bastulaven kan det bli svårt att montera ett raster mellan bastulavarna. Men det är också sant att dessa rastersystem ofta fångar upp fukt under lavarna, även om de har spjälorna. Fuktigheten torkar inte ordentligt under lavarna, vilket kan leda till att bastupanelen blir svart och mögel kan bildas. Detta är ett vanligt problem, särskilt i offentliga bastur. Således rekommenderas det att hoppa över raster och istället satsa på LED-lister längs framkanten av din bastulav.

För att ta bastubelysningen till nästa nivå kan du komplettera med spotlights. Dessa bör inte monteras som små prickar i taket, utan istället nära väggen så att de skapar en ljuskägla på väggen. Detta är mycket trevligt och kan göras genom att montera till exempel två spotlights vid varje kortände av bastulaven. Om spotlights lyser direkt i ögonen kan det vara nödvändigt att använda dimmer.

Om du vill ha en extra touch av lyx kan du rikta en spotlight mot bastuaggregatets stenmagasin. Detta bör dock inte placeras direkt ovanför aggregatet, utan istället riktas nedåt i en vinkel mot stenmagasinet, cirka 80-100 cm från aggregatet. För att få mer detaljerad information om hur man gör detta, kan du rådfråga Bastupunkten.

Sammanfattningsvis är bastubelysning en viktig faktor att beakta för att skapa en trevlig och funktionell bastuupplevelse. Genom att använda indirekt belysning med LED-lister och komplettera med spotlights kan du skapa en perfekt balans mellan atmosfär och funktionalitet i din bastu. Kom ihåg att undvika att blända eller överexponera kropparna och att bastubelysningen bör vara noggrant planerad för att uppnå de önskade resultaten.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln