SlöSurfen

Vi älskar bryggkaffe i Sverige

Vi älskar att dricka kaffe i Sverige

Vi dricker väldigt mycket kaffe i Sverige, vi är faktiskt ett utav de länder som konsumerar kaffe mest. Trots alla olika kaffesorter och bryggmetoder så är det främst bryggkaffe vi svenskar dricker. Dock är många andra kaffesorter på frammarsch och olika trender har börjat dyka upp som påverkar våra val av kaffe.

För många är bryggkaffe det första man dricker på morgonen och i genomsnitt dricker svenskar 3,5 koppar kaffe per dag. Livsmedelsverket rekommendation ligger på 3 koppar om dagen, det betyder att vi ligger något högre än rekommendationen. Kaffe påverkar hälsan i allra högsta grad, både på ett positivt sätt såväl som ett negativt. Det är därför viktigt att inte överkonsumera kaffe.

Bryggkaffe är kanske den dryck som konsumeras mest på arbetsplatser runt om i Sverige. Det är samtidigt en kaffedryck som erbjuds på många caféer och restauranger runt om i landet. Vi dricker väldigt mycket mörkrostat bryggkaffe och därav den höga bitterheten i kaffet. Även om det står mellanrost på kaffepaketet så är det bra att veta att det vi kallar mellanrost är ofta mer likt mörkrosten i andra länder.

Bryggkaffe dosering – viktigt för en bra bryggning

Det är inte alltid så lätt att veta hur mycket kaffe och vatten man ska dosera. Det är dock väldigt viktigt att detta blir rätt från början för att kaffet ska få en så bra smak som möjligt. För att hitta den optimala fördelningen är det rekommenderat att använda en kaffevåg eller en köksvåg. Rekommendationen är att använda 16 gram vatten för varje gram kaffe som man vill brygga. Det betyder alltså att ifall du ska brygga 30 gram kaffe behöver du 500 gram vatten för att få en bra bryggning. Detta är bara en rekommendation och man kan leka lite med fördelningen för att hitta något som passar ens smak.

 

Trendande artiklar

Dela den här artikeln