SlöSurfen

Därför ska du ta bort mossan från taket?

På tak är den vanligaste påväxten mossa. Om du låter mossan ligga kvar på taket, kan den ge permanenta fukt- och vattenskador på huset. Det är dessutom estetiskt fult och ger ett ostädat intryck.

Genom så kallad frostsprängning kan mossan skada taket, eftersom den binder stora mängder vatten. När temperaturer hamnar under 0 grader kan tätskikt och takpannor spricka pga. vattnet i mossan utvidga sig. 1 liter mossa kan innehålla 0.5 liter vatten, vilket ge en kraftig sprängkraft att dela en takpanna i betong eller tegel.

Efter att du fått en spricka letar sig vattnet ner under tätskikten till reglar och innetak. Några år senare har fukten börjat bryta ner träet och försvagar hela takkonstruktionen.

Men hur gör man för att skydda sitt hus? Klättra på taket varje år och skrapa bort mossa är ett farligt och tidsödande jobb.

Om du väljer att använda Algrent istället, får du ett långtidsverkande skydd som håller i upp till 5 år. Algrent tillhör de nya moderna algmedel som är miljövänliga och biologiskt nedbrytbara. De verkar genom att tränger ner i ytans porer och neutraliserar mossan rötter.

För att du ska få ett tak som håller mossan bort under en längre tid, är det mycket viktigt att mossan rötter dör. Skrapa därför bort den mesta av den synliga mossan först från taket, innan du behandla taket med Algrent. På så sätt får du rengöringsmedlet att tränga ner till rötterna, utan att behöva överdosera Algrent Proffs, vilket spara både din plånbok och miljön.

Efter ca 5 år då det är dags att behandla taket igen, men den synliga mängden mossa var liten, så att den mekaniska skrapningen inte behövs.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln