SlöSurfen

Flytoveraller perfekta för fiskebåten och sportfiskaren

Flytoveraller passar bra för dig som är sportfiskare eller arbetar på sjön. När du ger dig ut på en fisketur är det viktigt att du har rätt utrustning, för att skydda dig mot väder och vind.

En av de viktigaste komponenterna är en bra flytoverall som ger dig både skydd och säkerhet. Men med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. Nu kan du lära dig om hur flytoveraller kan vara en effektiv klädsel på sjön när du fiskar.

Hur fungerar en flytoverall

 1. Vad är en flytoverall?
  En flytoverall är en täckande klädsel som är designad för att skydda dig från väder och kyla samtidigt som den ger extra säkerhet på sjön. Den är gjord av ett andningsbart material som är vattentätt och har flytegenskaper. En bra flytoverall bör ha egna inbyggd flytceller insydda i kläderna eller separat. På så sätt kan du flyta på vattnet om du skulle hamna i vattnet av misstag.
 2. Vilka typer av flytoveraller finns det?
  Det finns fyra huvudtyper av flytoveraller på marknaden: helkropps-overaller, tvådelade överdragsjackor och byxor, jackor med bibbyxor och varma jackor. Helkropps-overaller ger bäst skydd mot väder och vind samtidigt som de ger maximal flytkraft. Tvådelade överdragsjackor och byxor är vanligtvis mer flexibla och andningsbara, men de ger mindre flytkraft än helkropps-overaller. Jackor med bibbyxor är en hybrid av de två. De ger bra skydd mot väder och vind, men är inte lika täckande som en helkropps-overall. Slutligen finns det varma jackor som ger skydd mot kyla men har inte nödvändigtvis flytegenskaper.
 3. Vilka egenskaper ska jag leta efter?
  När du väljer en flytoverall, titta efter en som passar din stil och fiskemiljö. En bra passform är viktig för båda funktionella och bekväma överaller. Titta också efter en Jacka som har tillräckligt med fickor och lagerutrymme, så att du kan ha all din utrustning med dig. Andra funktioner att leta efter inkluderar andningsförmåga, vattentäthet och reflekterande tejpning.

Skillnader mellan flytväst och en flytoverall

 1. Varför är en flytoverall viktig?
  Det viktigaste skälet till att ha på sig en flytväst under en fisketur är säkerhet. Om du skulle hamna i vattnet och inte kan simma eller har en ovana om sjösäkerhet. Då ser en flytväst till att du flyter på vattnet. Dessutom, om du blir nedkyld, kan en flytoverall hjälpa till att hålla dig varm och torr förutsatt att du har valt en som är isolerande.
 2. Rätt utrustning för ett säkrare fisketurer
  Att ha rätt utrustning på en fisketur kan göra hela skillnaden i upplevelsen. En flytoverall ska inte glömmas bort när du gör din packning. Det finns olika alternativ tillgängliga för olika fiskedestinationer och stilar, så det är viktigt att du tar dig tid att hitta rätt för dig. Genom att hålla dig varm, bekväm och säker på sjön kan du fokusera på det viktigaste, själva fisket.

Nu när du vet vad du ska leta efter när du köper en flytoverall, kan du köpa din egna och ge dig ut på sjön med lugn och ro. Tänk på att det är viktigt att hitta en overall som är både bekväm och funktionell, beroende på din fiskemiljö.

Vill du lära dig mer om olika fisketillbehör som olika typer av nät eller linor för fiske? Hos Laxen kan du hitta information om olika specialprodukter inom fiskesport.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln