SlöSurfen

Så planterar du sättvitlök på rätt sätt

Är du en trädgårdsentusiast som är ivrig att plantera sättvitlök i din trädgård? Sättvitlök är en av de mest använda kryddorna i svenska matlagning, och att plantera dina egna kan vara en spännande upplevelse. Men hur gör man det på rätt sätt? I den här bloggen kommer du lära dig allt du behöver veta för att plantera sättvitlök så att de växer bra och ger en rik skörd.

Välj rätt lökar

Det finns två huvudsorter av sättvitlök: vårlökar och höstlökar. Vårlökar är vanligtvis de första som planteras på våren och skördas under sommaren, medan höstlökar planteras på hösten och skördas under följande sommar. Det är viktigt att du väljer den typ av orm som passar ditt klimat och dina förhållanden bäst.

Förbereda jorden

Vitlök trivs bäst på en lös, frisk jord med pH-värden mellan 6,0 och 7,0. Du kan förbättra din jord genom att gräva ner organiskt material som komposterad gödsel eller torv.

Plantera lökarna på rätt sätt

Sättvitlök bör planteras i rader med en avstånd på ca 20 cm mellan varje rad. Placera varje lök ca 10 cm från varandra och plantera dem ca två gånger så djupt som deras egen höjd. Det är viktigt att sätta rötterna nedåt och skotten uppåt.

Sköta om sättvitlök

Sättvitlök behöver vatten, särskilt i början av sin tillväxt. Du behöver bara vattna dem när marken är torr, men se till att du inte övervattnar dem heller. Försök också att hålla ogräset borta från planteringarna så att lökarna inte konkurrerar med ogräs om vatten och näring.

Skörda lökarna

När vitlökslöv har blivit brunaktiga och ligger på marken är det dags att skörda din sättvitlök. Gräv upp lökarna försiktigt med en spade eller en trädgårdsvehikel och placera dem på en varm, torr plats att torka. När de är helt torra kan du förvara dem antingen i en sval och torr plats eller i en papplåda som är utslagen.

Nu har du all kunskap du behöver för att plantera dina egna sättvitlök. Genom att välja rätt lökar, förbereda jorden ordentligt, plantera lökarna på rätt sätt, sköta om dem och skörda dem när tiden är inne, kommer du att kunna njuta av en rik skörd. Plantering av sättvitlök är en rolig och enkel process, så var inte rädd att prova det själv hemma med lökar från Plantigo. Lycka till!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln