SlöSurfen

Linus Lönnroth

Vi pratar idag med Vinimportören Linus Lönnroth från Göteborg.

Han påstår att han vare sig är överdrivet intelligent eller överdrivet lärd, men att han har förmågan att kunna fokusera på en uppgift under långa perioder utan att bryta koncentrationen, -då blir saker och ting gjorda, säger Linus Lönnroth från Göteborg. Linus kommer från en mycket akademisk Göteborgssläkt, full av namnkunniga forskare och professorer, men själv är han ett av de svarta fåren i släkten, skrattar han. Jag har ju arbetat med pengar hela min karriär, denna smutsiga syssla, ironiserar han. Sen har vi förstås min bror, som aldrig avslutade sina universitetsstudier, för att inte tala om farbror Johan, som är kommunist.

Efter tio i Oslo som derivatchef på Oslobörsen, sex år inom kapitalförvaltning och ytterligare några år som finanschef inom Fintechindustrien, lämnade Linus Lönnroth ekorrhjulet som tjänsteman inom finansvärlden för att bli konsult i egen regi. Idag driver han en vinimportfirma, som heter Löddrig Häst, han är delägare i ett fastighetsbolag och han konsultar inom affärsutveckling och Investor relations och tar kortare CFO-uppdrag. Jag har ju inte lämnat Fintech, säger Linus, jag arbetar för tillfället med två bolag inom elektroniska betallösningar och skriver pressreleaser för ett tredje bolag som sysslar med apputveckling.

Under det senaste året har det emellertid varit mycket fokus på vin. Vinfirman, som han driver tillsammans med sin bror, importerar hantverksviner från Italien, Frankrike och Tyskland som levereras till bättre restauranger i Göteborg och Stockholm. Systembolaget intresserar honom dock föga. Jag läste idag en debattartikel i DN, säger Linus, där artikelförfattarna varnade för den föreslagna gårdsförsäljningen. Med stöd i internationell forskning, påstod de att all marknadsliberalisering av alkoholförsäljning bidrar till ökad konsumtion och ökade alkoholrelaterade skador. Linus suckar uppgivet och ställer den retoriska frågan: om du övertygar konsumenten att istället för att köpa ett tre liters bag-in-boxvin på systembolaget för 169kr att köpa en vanlig flaska bättre hantverksvin för samma pris, kommer de då att konsumera mer eller mindre vin? Linus anser att konsumenten kan övertygas att dricka mindre, men dricka bättre och att små privata aktörer är bäst lämpade för den typen av folkupplysning. Det är ju bara att jämföra med köttdebatten, fortsätter han, vem är bäst lämpad att övertyga dig om att minska din köttkonsumtion genom att gå över till ett bättre, dyrare och närproducerat kött i mindre kvantiteter: en statlig myndighet, den stora livsmedelsjätten eller den lilla charkuteributiken i saluhallen, som passionerat föreläser om sina gräsuppfödda och lyckliga kossor?

Från sitt kontor i villan i Örgryte leder Linus Lönnroth sina olika projekt så snart barnen har gått till skolan och hustrun Cecilia har åkt till sitt arbete i Oljehamnen. Idag bygger han investeringskalkyler till ett fastighetsprojekt i Skåne och skriver samtidigt ett investerarmemorandum till ett Fintechbolag , som är marknadsnoterat i Warszawa. Senare ska han träffa en klient på lunch på Posthotellet och passar på att göra en vinleverans i samband med det, innan han jäktar vidare för att träffa ett finansbolag i Särö. Jag längtar till våren, säger Linus, då man kan köra motorcykel mellan mötena. Göteborg är så uppgrävt att restiderna med bil blir fasansfulla.

Linus rekommenderar vinet Aria di Caiarossa (76249) i Systembolagets beställningssortiment. En biodynamisk och spontanjäst Bordeaux-blend på fem druvor från Toscana som är ett fynd för 340kr.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln