SlöSurfen

Ta med dig doften av utlandet hem

En resa är en upplevelse för alla sinnen! När du är utomlands så kanske du vill köpa en parfym billigt på taxfree eller lokalt. Men fundera lite på att ta med dig doftminnen hellre än att köpa en parfymflaska som finns i varje parfymbutik i Sverige. Ta med dig doften av utlandet hem…

Tyskland är würst, öl och glühwein

Köp inte en Hugo Boss parfym när du åker till Tyskland! Det här är inte den sanna doften av landet. Men nu kanske du tänker att öl, bratwurst och tysk glögg inte direkt doftar så härligt. Det beror en del på din upplevelse av dessa varor. Men faktum är att det finns gemensamma nämnare som är otroligt väldoftande.

Kryddnejlikan finns både i korven och i glöggen, glühwein. Tysk öl har ofta en lätt örtig doft. Det här kan du också koppla samman med korv och glögg. För att få doften med dig hem så kan du köpa bratwurst, örtigt öl eller kanske lite glögg. Eller så kan du ta med dig kryddnejlika, kanel och lite örter i en påse. Bara att sniffa lite i denna då du vill påminnas om din resa till Tyskland!

Frankrike är lavendel!

Frankrike är ju ett av de främsta länderna i Europa på parfym. De kan verkligen skapa helt fantastiska dofter. Men varför köpa en färdig flaska när du kan gå till ingredienserna som finns lokalt? Om du reser till Provence när lavendeln blommar så kan du plocka med dig denna doft som ett minne.

Lavendel används inte sällan i parfymer från Frankrike. Det är en doft som är mycket populär för allt från tvättmedel till dyra kroppskrämer. I deodoranter som är utan alkohol och aluminium så doftsätter man ofta med lavendeln för att den är så intensiv i sin doft och därmed har en god förmåga att dölja svettlukt.

Plocka hortensior i Portugal

Om vi ändå är inne på blommor som känns som naturliga val då du vill ha doften för ett land så måste vi nämna Portugal och hortensior. Hortensian är en vacker blomma som också kan dofta helt fantastiskt. Men det beror lite på variant. Var säker på att du plockar rätt typ. Annars kanske du reagerar som sångerskan Madonna en gång gjorde då hon fick ett knippe hortensior. Hon himlade med ögonen och talade om att hon verkligen hatar lukten. Hon fick antagligen helt fel sort!

Exotiska kryddor från Indien

När du reser i Asien så vet du att det finns gott om fantastiska kryddor. Du vill antagligen inte gnida in dig i gurkmeja, curry eller koriander. Men de här kryddorna kommer att fungera som doftminnen. Om du har varit på marknader där kryddor och mat säljs så kommer du aldrig att glömma hur det kändes då du återigen upplever dofterna.

Kryddor är ju inte bara doftminnen från din resa. De är också spännande att använda för smakupplevelser. Du kan laga mat samtidigt som du minns dina upplevelser då du reste i Indien. Kanske plockar du fram indiska recept för att förstärka den där känslan.

En doft av Skagen

Du behöver inte resa så långt för att få nya doftintryck. Om du tar dig till Skagen en solig vår- eller sommardag så får du uppleva doften av sol och saltvatten. Det här är en unik doft som du kan ta med dig för en stund via din hud som du doppar i vattnet som piskar in mot stranden.

Om du vill få doften med dig hem så kan du testa att stoppa lite sand och vatten i en burk. När du kommer hem kan du hälla ut lite på ett fat. Ställ fatet i solen och lukta sedan på det. Du kommer genast att transporteras tillbaka till Skagen.

Det här är förstås en doft som finns på andra platser i världen. Men du ska veta att det är något alldeles särskilt med doften på sand från Skagen. Kanske är det ljuset som blivit så berömt som påverkar doftintrycket även då du får det många mil från den danska stranden.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln