SlöSurfen

Topp 5 maträtter inför hösten

5. Köttfärspaj med sallad och creme fraiche
Något vi tycker kännetecknar hösten matmässigt är en rykande het köttfärspaj. Med lite sallad och creme fraiche vid sidan av är det comfort food utan dess like. Enkelt att göra, sköter sig själv i ugnen och mycket gott och mättande. Det enda som droppar ner denna härliga paj är arbetet med degen. En riktigt mysig och sömnig höstkväll orkar man kanske inte ställa sig och knåda och förgrädda. Men har man energin att lägga ner får man sig en utsökt höstmiddag.

4. Stek på fläskytterfilé med smörstekta kantereller och hasselbackspotatis
En härlig och god stek som fått ligga och puttra i timmar är oslagbart. Lägg dessutom till lite höstsmaker som smörstekta kantereller och gör lite god fet sås på köttskyn så har du en oslagbar hösträtt. En fläskytterfilé blir riktigt fin när den fått puttra i så många timmar att köttet nästan faller sönder av sig självt. Gör lite hasselbackpotatis eller hemmagjorda klyftpotatis i ugnen så har du en närmast perfekt höstmåltid att mysa med. En negativ aspekt är dock att man måste låta köttet puttra flera timmar och måste därför planeras lite mer. Till vardagen kan det blir klurigt, men till helgen finns det inga hinder.

3. Halloumi- och morotsbiffar med sallad och fetaost
Här kommer det vegetariska alternativet bland alla köttgrytor. Dessa biffar gör man genom att riva halloumiost och morötter, blanda i ägg (om ni äter det) och krydda rejält med peppar, salt och ev. chili. Förbered en plåt med bakplåtspapper, ugnen på 225C, platta till smeten till små ”biffar” och lägg dem på plåten. Pensla sedan lite ägg ovanpå om ni vill få en extra krispig och blank yta. Medan dessa blir härligt bruna i ugnen så slänger ni ihop en sallad på bladspenat, ruccola och vad ni än önskar. Till salladen har jag gärna lite fetaost som blir en härligt salt och gräddig smak till salladen och biffarna. Superenkelt och rejält gott.

2. Tacos
Detta alternativ kanske förvånar er lite som en hösträtt. Men, tänker man efter så är det en otroligt enkel rätt att laga, är väldigt god och kan variera innehållet efter ens egna smak hur lätt som helst. Du kan göra den mild och snäll eller väldigt stark med egna piri piri eller habaneros. Du kan ha precis de grönsaker och tillbehör du önskar och vill du vara lite nyttigare kan du skippa brödet och nå en LCHF-vänlig maträtt. Vill du lyxa till det extra finns det även tacochips och hur mycket härligt onyttigt som helst att tillgå. Det är dessutom extremt snabbt att laga. Fräs upp köttfärs, krydda, puttra, gör sallad sen har du en maträtt som funkar i all väder och vind – inklusive en ruggig höstkväll.

1. Pannbiff/köttbullar med pressad potatis, brunsås, rivna morötter och lingonsylt
Vad kan vi ens skriva om detta som inte har sagts innan? En favoriträtt hos både barn och vuxna, relativt enkel att göra och den perfekta hösträtten när mörkret och regnet faller. Det har varit min favoriträtt sen barnsben och är fortfarande en rätt jag vänder mig till när jag vill unna mig något riktigt gott. Enkel att justera efter smak också, köttbullar eller pannbiff, kokt potatis, potatismos eller pressad potatis och vilken sås man än önskar ha. Brunsås, grönpepparsås och mycket annat gott som funkar.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln