SlöSurfen

Växthus i trädgården – Odla tropiska växter

Grönskan i naturen är här och värmen ökar för varje vecka som går. Nu nalkas det semester för många och i år sitter vi i princip samma position som förgående år. Många kommer att spendera sina semestrar hemma i trädgården och åka på utflykter hemma i Sverige. Sverige har mycket att bjuda på, men vi saknar många av tropiska växter som vi hittar nere vid medelhavet, asien och sydamerika, vilka är populära resmål under sommaren. Många av dessa växter trivs tyvärr inte i Sverige, vilket gör att vi inte kan få samma känsla här som i någon av de nämnda kontinenterna.

Hur löser vi då detta problem? Om du vill ha tropiska växter i din trädgård finns det mycket att tänka på, men det enklaste sättet är att växterna ofta måste ha en viss minimumtemperatur dygnet runt, vilket kan vara svårt i Sverige. Med hjälp av ett växthus kan man uppnå den temperatur som krävs för att kunna odla exotiska växter som fruktträd, buskar, chili m.fl.

Vad kan man odla i ett växthus?

Du kan i princip odla vad som helst i ett växthus. Det abehöver absolut inte vara tropiska växter, utan det fungerar med i princip allt.

Vad ska jag ha för växthus?

Att välja växthus kan låta svårt till en början, men det är ganska enkelt. Alla växthus fyller samma funktion och den största skillnaden är storlekarna och materialen. För att göra det enkelt så är det viktigt att tänka ut hur stort växthus du behöver och hur mycket plats du har i trädgården. Därefter måste du välja ett material och form på växthuset som passar till det du försöker odla och läget på din tomt. Växthus i trä är perfekta för det nordiska klimatet. Träramarna har lättare för att stå emot höga temperaturskillnader då materialet är mindre värmeledande. På sommaren kan vi ha upp emot 30-35 grader, medans på vintern kan det ligga långt under 0 i Sverige.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln