Byggnadsarbete är ett av de farligaste yrkena i världen. Varje år skadas eller dödas tusentals arbetstagare på byggarbetsplatser. En stor del av orsaken till detta är att byggnadsarbete ofta sker i farliga miljöer med många potentiella risker.
Det är därför det är så viktigt att ha en samordnare för hälsa och säkerhet inom byggbranschen på plats. Samordnaren ansvarar för att upprätta en hälso- och säkerhetsplan och se till att den hålls uppdaterad. Denna person är också ansvarig för att samordna hälso- och säkerhetsarbetet för att förebygga risker för sjukdomar och olyckor.
Vad gör en hälso- och säkerhetssamordnare inom byggbranschen?
En arbetsmiljösamordnare inom byggbranschen har ett stort antal ansvarsområden som alla syftar till att förebygga olyckor och skador på byggarbetsplatser. Några av de viktigaste uppgifterna för en samordnare är bland annat följande:
- Genomförande av riskbedömningar: En samordnare gör regelbundna riskbedömningar av byggarbetsplatsen och identifierar eventuella risker. De ska sedan utarbeta planer för att minska dessa risker.
- Uppdatera hälso- och säkerhetsplanen: Samordnaren ansvarar för att hälso- och säkerhetsplanen hålls uppdaterad, med hänsyn till eventuella förändringar på byggarbetsplatsen eller i det arbete som utförs.
- Kommunicera med arbetstagarna: Det är viktigt att alla arbetstagare på en byggarbetsplats är medvetna om de potentiella riskerna och om hur de ska hålla sig säkra. Samordnaren kommer att förmedla hälso- och säkerhetsinformation till arbetstagarna och genomföra regelbundna utbildningstillfällen om hur man håller sig säker.
- Tillämpa hälso- och säkerhetsbestämmelserna: Samordnaren ska se till att alla arbetstagare på byggarbetsplatsen följer hälso- och säkerhetsbestämmelserna, till exempel att de bär personlig skyddsutrustning. De kommer också att genomföra regelbundna inspektioner på platsen för att se till att reglerna följs.
- Utredning av olyckor: Om en olycka inträffar på arbetsplatsen är det samordnarens ansvar att utreda vad som hände och identifiera eventuella förändringar som behöver göras för att förhindra framtida olyckor.
- Utarbeta nödrutiner: I händelse av en nödsituation, t.ex. en brand, är det viktigt att alla på platsen vet vad de ska göra. Samordnaren ska utarbeta nödrutiner och se till att alla arbetstagare känner till dem.
BAS P BAS U utbildning kan hjälpa dig att bli samordnare för hälsa och säkerhet i byggbranschen genom att ge dig de kunskaper och färdigheter du behöver för att utföra denna viktiga roll. Utbildningen riktar sig främst till dem som vill arbeta som arbetsmiljösamordnare inom byggbranschen (BAS-P & BAS-U), men den kan också vara till nytta för alla som vill förbättra sin förståelse för arbetsmiljöfrågor inom byggbranschen.
Slutsats
Byggarbetsplatser är farliga platser, men det behöver de inte vara. Genom att ha en samordnare för hälsa och säkerhet på byggarbetsplatsen kan du kraftigt minska risken för att olyckor och skador inträffar. Om du är intresserad av att bli arbetsmiljösamordnare inom byggbranschen ger onlineutbildningen på Kravkompetens dig de kunskaper och färdigheter du behöver.