SlöSurfen

Fördelarna med att stå på jobbet

Forskning har tydligt visat att det inte är fördelaktigt att sitta under långa perioder av dagen. I stället har stående arbete på arbetsplatsen tydliga positiva effekter på kroppen. Aktivt stående under arbetsdagen på en ergonomisk ståmatta vid ditt skrivbord ökar både balans och koordination samtidigt som du får mer energi. Många kontorsarbetare är dåliga på att stå upp under långa perioder vid sitt skrivbord och föredrar att sitta, antingen av vana eller bekvämlighet. Det kan också vara så att det helt enkelt är svårt att hitta en bekväm position vid skrivbordet och att benen, ryggen och fötterna snabbt kan kännas ansträngda. Det finns olika typer av ståmattor, t.ex. en ergonomisk balansplatta som man balanserar på eller en traditionell ståmatta för kontoret. Att stå på en antiutmattningsmatta bidrar till att minska obehag i fötter och ben medan du arbetar, men det är ändå viktigt att fortsätta röra på sig för att undvika att du stelnar. Här är några tips om hur du får ut det mesta av att stå på jobbet.

Hur man står rätt

Dålig hållning är en av de främsta orsakerna till att människor får ryggsmärtor av att stå. Ryggraden har en naturlig S-form när man ser den från sidan, och när du står korrekt ska alla tre kurvorna i ryggraden vara synliga. När du slokar ner sig räcker två av dessa kurvor ut sig, vilket innebär extra påfrestningar på dina muskler i nedre delen av ryggen och på din ryggrad.

För att stå rätt:

  • Håll fötterna på axelbredd med vikten jämnt fördelad på båda fötterna.
  • Spänn magmusklerna så att bäckenet och skinkorna dras in under.
  • Dra axlarna bakåt och neråt så att bröstet är öppet.
  • Låt armarna hänga naturligt ner vid sidan av dig.
  • Undvik att luta huvudet framåt, bakåt eller i sidled – håll det i linje med ryggraden

Det är också nödvändigt att ta små pauser när du står länge. planera in 2-3 minuters promenadpauser var 30:e minut eller så för att få igång blodet igen. Det är också viktigt att byta position ofta under dagen – att stå hela dagen är lika illa som att sitta hela dagen. Utnyttja varje tillfälle att röra på dig, till exempel gå över för att prata med en kollega i stället för att skicka ett e-postmeddelande. Och sist men inte minst, se till att du har bekväma skor! Skor med bra stöd för fotvalvet bidrar till att minimera trötthet och smärta i fötter och ben.

Slutsats

Det finns många fördelar med att stå på jobbet i stället för att sitta hela dagen, men det är viktigt att göra det på rätt sätt för att undvika smärta och obehag. Ha dessa tips i åtanke nästa gång du känner dig trög på jobbet – kanske kan lite stående ge dig den boost du behöver! Du hittar ett stort utbud av ståmattor på roseninnovation.se.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln