SlöSurfen

5 tips när du ska välja elbolag

Elmarknaden är en djungel med en mängd olika elbolag, elavtal och olika typer av paketering så det är inte helt enkelt att jämföra olika elbolag och elavtal med varandra. Nedan följer i alla fall 5 tips på vägen som kanske gör det lite enklare för dig.
1. Har du ett avtal sedan tidigare så börja med att kolla igenom detta. Hur lång bindningstid har du kvar? Har du ingen bindningstid så kanske du har uppsägningstid istället, kolla då hur lång denna är. Vill man avbryta ett avtal med bindningstid kvar så kan man oftast göra det men man kan då bli debiterad en straffavgift.

2. Fundera över vad du vill ha för typ av el. Tänker du på miljön och kan tänka dig att betala något mer (oftast) så bör du välja förnyelsebar energi: vattenkraft, solkraft eller vindkraft. De flesta elleverantörer kan i dagsläget erbjuda dig detta.

3. Är du ute efter billig el så är rörligt pris oftast det ekonomiskt bästa i längden. Är du en trygghetsnarkoman så kanske det dock känns viktigt att ha ett relativt jämnt pris över året och då bör du välja fast-pris. De flesta elleverantörer har även någon avtalsform där man kombinerar rörligt och fast. T.ex. att man har fast pris över vintern och rörligt på sommaren.

4. Ta hjälp av prisjämförelsesidor som t.ex. Elskling eller Compricer för att säkerställa så du inte betalar för mycket. Oftast finns här de mest aktuella och bästa erbjudandena från elbolagen.

5. När du har några favoriter kvar att välja bland så prova att ringa in till kundservice för att se vad du får för känsla. Verkar kundsupporten bra, hur är svarstiderna? Detta är viktiga faktorer att ta i beaktning, helst om något skulle strula någon gång. Kanske kan du denna vägen även få ett ännu bättre erbjudande direkt från elbolaget.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln