SlöSurfen

D-vitamin – Solskensvitaminet

D vitamin även känt som solskensvitamin produceras naturligt i kroppen genom solexponering eller tas upp i kroppen med hjälp av mat och kosttillskott.
Tillräckligt intag av vitamin D är viktigt för regleringen av kalcium och för absorptionen av fosfor. Men ser även till att hålla dina ben och tänder friska.

D Vitamin har flera roller i kroppen, hjälper till att:
Stärka ben och tänder
Hjälper immunsystemet, hjärnan och nervsystemet
Reglera insulinnivåer och hjälper mot diabetes
Främjar lungfunktion och kardiovaskulär hälsa
Trots namnet ”D vitamin” är det faktiskt ett pro-hormon och inte en vitamin. Detta beror på att kroppen kan producera eget D vitamin genom solexponering. Medan vitaminer är näringsämnen som inte kan produceras av kroppen och måste förvärvas genom kosten eller kosttillskott.
Det sägs att förnuftig solexponering på bar hud i 5-10 minuter 2-3 gånger i veckan gör att kroppen kan producera tillräckliga mängder av vitaminet. D vitamin har en halveringstid på bara två veckor, vilket innebär att depåerna kan bli låga, särskilt på vintern för oss i Norden. Nyligen genomförda studier har visat att upp 1 miljard människor världen över lider av d vitamin brist.

Vad innebär D vitamin brist?
Vitamin D3-brist kan leda till fetma, diabetes, högt blodtryck, depression, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, osteoporos och neurodegenerativa sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom. D-vitaminbrist kan till och med bidra till utvecklingen av cancer, i synnerhet bröst-, prostata och koloncancer. Forskning visar D-vitaminbrist spelar en roll i att orsaka sjutton varianter av olika cancerformer samt hjärtsjukdomar, stroke, missbildningar och tandlossning. Vitamin D3 tros spela en roll i att kontrollera immunförsvaret (reducerar risken för cancer och autoimmuna sjukdomar), vilket ökar neuromuskulär funktion och förbättrar humör.
D vitamin skapas när solljuset omvandlar kolesterol i huden till calciol (D3). Vitamin D3 omvandlas sedan till Kalcidiol (25-hydroxyvitamin D3) i levern. Njurarna konvertera sedan Kalcidiol till den aktiva formen av vitamin D, kallad kalcitriol (1,25-hydroxivitamin D3).

D-Vitamin bäst i test finns bland annat på kosttillskottguiden.nu

Trendande artiklar

Dela den här artikeln