SlöSurfen

Eldrivet är framtiden!

Eldrivet är framtiden!
Ingen har nog missat den växande trenden av eldrivna fordon på våra gator. Utbudet blir bara större för varje år, idag ser du folk glida nästan ljudlöst med sina elscootrar, balansscootrar, elmoppar eller elcyklar på gatorna. Alla dessa eldrivna fordon har blivit så pass bra att de har blivit ett alternativt transportmedel till kollektivtrafiken eller till bilar till och med. Många elsparkcyklar och vissa elcyklar är designade för att fälla ihop och bära med sig, vilket gör dom till ett mycket smidigt transportmedel.

Regelverk för elscootrar
Det kan vara svårt och lite oklart vilka trafikregler som gäller för alla dessa fordon. Elscootrar till exempel klassas som cyklar förutsatt att de har en maxhastighet på 20 km/h och att motorn inte har en effekt över 250 watt. För att de ska vara lagliga att köra på gator krävs det också att de är utrustade med belysning fram- och bak, ha reflexer och ha en ljudsignalanordning som kan avge varningssignal.

Regelverk för elcyklar
Elcykel är en cykel med en elmotor som aktiveras när cyklisten börjar trampa, motorn hjälper och förstärker trampkraften. För att elcykeln ska klassas som cykel får maxhastigheten inte överstiga 25 km/h eller att effekten på motorn inte överstiger 250 watt. Om cykeln har en högre maxhastighet eller har en starkare motor klassas den som moped och då gäller andra trafikregler.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln