SlöSurfen

Få hjälp med att välja glasräcke

Välj glasräcket utifrån platsens skick. Om det finns risk för att ramla av balkongen eller terrassen bör räcket vara tillräckligt högt exempelvis. Reglerna från Boverket föreskriver att räckenas höjd ska vara minst 110 cm om fallhöjden överstiger 3 meter. Dessutom behöver räcken inte vara konstruerade för att kunna klättras, som det är fallet med reglage och tvärstänger.

Om du behöver ett räcke för säkerhet som inte blockerar din syn ut, är ett glasräcke till balkongen ett bra val.

Om du vill bygga ditt eget räcke måste du känna till reglerna Boverket. Till exempel kan ett räcke som kan klättras endast monteras på marken. När du väljer ett räcke, se till att det uppfyller alla säkerhetskrav, beroende på var du installerar det.

Om du vill skydda dig mot vinden medan du sitter på en balkong eller uteplats är glasräcken ett bra val. Och om du behöver lite integritet kan du välja frostat eller tonat glas.

Olika varianter av glasräcken

Glasbalustrader ger en ljus och rymlig atmosfär med många variationer att välja mellan. Till exempel finns det ljusstakar av rostfritt stål, aluminium eller trä. Du kan också välja mellan en bakmonterad glasbalustrad som ger ett unikt intryck och maximal synlighet.

Olika material kräver olika mängder underhåll

Den mängd som behövs för att underhålla räcket beror på vilket material som valts. Variabler som monteringsplatsen för skyddsräcket är också relevanta. Interna lampor kräver mer uppmärksamhet än externa lampor.

Trä är det mest utsatta materialet för vind och vatten och måste behandlas regelbundet för att stå upprätt. Till exempel behöver glasstaket endast rengöras ibland.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln