SlöSurfen

Funkar forskolin eller är det en bluff

Forskolin är ett mycket populärt kosttillskott som uppskattas av kroppsbyggare och individer som vill gå ner i vikt. Detta då ämnet sägs kunna höja din fettförbränning och göra det lättare att bygga muskler. Forskolin är därför vanligt förekommande i olika bantningsmedel och olika prestationshöjande tillskott. I denna artikel skall vi titta närmare på vad forskolin är och försöka reda ut huruvida forskolin verkligen fungerar.

Forskolin är ett ämne som utvinns ur örten Plectranthus barbatus. På kosttillskottsmarknaden är det dock vanligare att växten kallas Coleus forskohlii Detta är dock ett gammalt namn på växten och skall egentligen inte användas längre. Coleus forskohlii har länge varit en mycket viktig växt inom ayurvediska medicin. Inom ayurvediska medicin så torkas växten vanligen och serveras sedan som ett nyttigt örtte. Många dricker detta te varje dag.

Växten som visas på förpackningen för olika forskolin tillskott är nästan aldrig Plectranthus barbatus. Istället används ofta den besläktade prydnadsnässlan på förpackningar. Prydnadsnässlor innehåller inte forskolin.

Forskolin hjälper dig bygga muskler genom att öka halten cAMP (Cykliskt adenosinmonofosfat, adenosin-3′,5′-vätefosfat, Cykliskt AMP) i din kropp. Detta talar om för kroppen att den skall bränna fet och bygga muskler.

Det har gjorts ett par vetenskapliga studier för att utreda vilken effekt forskolin kan ha på kroppen. Både testerna var för små för att man skall kunna dra några säkerställda slutsatser från dem men de visade båda på att forskolin verkar fungerar och att tillskottet kan hjälpa dig att gå ner i vikt och bygga muskler. Den ena studien såg bättre resultat än det andra. Du kan läsa studierna hos US National Library of Medicine (16129715 och 16129715).

Det verkar med andra ord som om forskolin fungerar men det har ännu inte säkerställts. Tillskottet är dock relativt billigt så det kostar inte alltför mycket att pröva för att se om det funkar för dig.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln