SlöSurfen

Hur fungerar en husbesiktning?

Hur fungerar en husbesiktning?

‘Som bostadsköpare är en överlåtelsebesiktning din sista chans att upptäcka defekter med huset – och eventuellt få säljaren att betala för dem – innan du slutför affären.

Som säljare vill du veta vad besiktningsmannen ska leta efter så att du kan vara förberedd på deras besök och hjälpa allt att gå så smidigt som möjligt.

Här är vad du kan förvänta dig under en heminspektion: En heminspektör kommer att titta på saker som ett hems grund, strukturella komponenter, tak, VVS, VVS och elsystem, och tillhandahåller sedan en skriftlig heminspektionsrapport med resultat En hembesiktning tar i allmänhet två till fyra timmar, men kan ta längre tid beroende på husets storlek. Efter den fysiska besiktningen kan heminspektören ta ett par dagar på sig att skicka den skriftliga rapporten

Köpare bör närvara vid inspektionen så att de kan utforska sitt nya hem i detalj och ställa frågor under processen. Detta kan ge dig mycket mer information än bara rapporten. Bry dig inte om antalet defekter som anges i din rapport – många kommer att vara så små att du inte bryr dig om att åtgärda dem. Var istället uppmärksam på allvaret i hemmets problem. Vissa problem kan vara deal-breakers. Om allvarliga problem dyker upp, prata med din heminspektör och fastighetsmäklare om dina bästa vägar framåt.

Vad letar heminspektörer efter?

Här är en fullständig lista över vad inspektören kommer att granska:

 • Värmesystem
 • Centralt luftkonditioneringssystem
 • VVS och elsystem
 • Tak
 • Vind, inklusive synlig isolering
 • Väggar
 • Tak
 • Golv
 • Fönster och dörrar
 • Fundament
 • Källare
 • Strukturella komponenter

Uppenbarligen kommer inspektören inte att riva isär ditt hem för att inspektera rör och ledningar. Men ju mer en inspektör kan komma åt, desto mer komplett blir slutrapporten. Vad kan man förvänta sig av en husbesiktning som bostadsförsäljare Det ligger i ditt intresse som husförsäljare att ge snabb och enkel tillgång till allt på checklistan för heminspektion.

Här är några sätt du kan hjälpa till: Lämna nycklar. Städa din källare. Det måste finnas en fri väg nerför trappan och fram till din värmepump/vattenberedare och allt annat som behöver inspekteras. Städa din vind på samma sätt som din källare. Rensa upp områden på din trädgård så att inspektören enkelt kan komma åt din krypgrund, dräneringspunkter eller septiktank. Att vara hjälpsam kommer inte nödvändigtvis att ge dig en bättre rapport, men även proffs uppskattar omtänksamhet.

Inget hem är perfekt

En statusbesiktning kan vara ett värdefullt verktyg när du ska sälja en fastighet. Om du vet vad en inspektör kommer att leta efter kan du reda ut mindre problem i förväg. Ingen förväntar sig perfektion. Det är mycket sällsynt att se en fläckfri heminspektionsrapport. Och det kan vara att du redan har förhandlat om kända problem och de har återspeglas i priset. Men att plocka små problem som är snabba, enkla och billiga att åtgärda drastiskt kan förkorta listan över defekter som en rapport visar. Och ju kortare den listan är, desto bättre är chansen att din försäljning avslutas utan problem.

Hur man får en bättre rapport?

Inspektörer är också människor. Och precis som alla andra förknippar de ett rent, väldoftande hus med husägare som vårdar sin egendom. Det kommer inte att skada dig om inspektionen börjar från det perspektivet. Chansen är stor att du nyligen förberett ditt hem för visning och det är redan i nästan perfekt skick. Men se dig omkring efter nya defekter. Om en singel har glidit från taket eller en glasruta har spruckit, fixa dem i förväg. På samma sätt, om din ugn eller HVAC är temperamentsfull eller är försenad för underhåll, få den professionellt servad. Det är inte läge att genomföra dyra projekt. Men du kan lika gärna gå för alla snabba vinster som är tillgängliga. När allt kommer omkring kommer din köpare sannolikt att försöka utnyttja eventuella svarta märken i inspektionsrapporten till ett lägre pris.

Vem vet? Du kan till och med spara några kronor.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln