SlöSurfen

Ingvar Oldsberg – Sveriges folkkära tv-profil

Vem är Ingvar Oldsberg?

Ingvar föddes i Mölnlycke, västra Götalands län, 1945. Ingvar, hans föräldrar och hans bror bodde tillsammans på bottenvåningen ihop med morföräldrarna på övervåningen av det herrgårdsliknande barndomshemmet. Som barn var han lärarnas favorit och med hjälp av sin mamma fick han ett gott sinne för att slutföra sina sysslor innan fritiden. Detta gav Ingvar ett bra grund att bygga sitt liv på och fann sig till slut hos SVT som sportjournalist och fotbollskommentator när han var 27 år. Ingvars karriär startades i journalism och fortsatte tillslut in i underhållningsprogram hos Sveriges Television. Inspirationen till att sträcka ut sig inom underhållning kom från Lennart Hyland, en kändisprofil som var känd för programledning och journalistik. Läs mer om Ingvar Oldsberg och hans uppväxt här!

På Spåret

De flesta känner igen Ingvar från underhållningsprogrammet ”På Spåret”. Ett frågesportprogram som tar deltagarna och tittarna på en resa genom världen där de får svara på frågor som är relevanta för området de befinner sig i. Fyra deltagarna tävlar i par och vardera par sitter i varsin liten hytt som liknar ett tåg. Den ena hytten liknar ett modernare tåg och deras lite mer lyxiga klass ett inredning medans det andra liknar ett vanligt stadståg, klass två. Båda paren får samma frågor under resans gång för att tävla om poäng, desto närmre destinationen desto mindre poäng vinner de. När ett av paren vet svaret på vilken destination tåget är på väg till så rycker de i ett ”stopp-handtag”. Svarar de rätt så får de poängen annars så fortsätter resan.

Som den första programledare för programmet är Ingvar den person man kopplar med ”På Spåret”. Från 1987 till 2009 var Ingvar programledare för programmet och tog med tittarna på hundratals olika resmål varje vecka. Den klassiska ”På Spåret”-duon omfattade Ingvar Oldsberg & Björn Hellberg som man alltid kunde lita på när man satt hemma framför tv:n och ville ha lite fredagsmys. 2009 tog Kristian Luuk över som programledare när Ingvar fick andra möjligheter inom branschen och programmet är fortfarande på ett starkt framtåg bland Svenska tittare.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln