SlöSurfen

Kalix Löjrom: Ett otroligt hantverk

I det avlägsna och vilda Norrbotten i Sverige händer något speciellt. Fisk tas upp ur Kalix älvs iskalla vatten och förvandlas till en lyxig delikatess som kallas Kalix löjrom. Denna ”nordens kaviar” är en sällsynt och eftertraktad godbit som avnjuts vid speciella tillfällen av kräsna gourmeter världen över. Men vad är det som gör Kalix löjrom så speciell? Låt oss ta en närmare titt.

Det första man bör veta om Kalix löjrom är att den tillverkas genom en till stor del manuell process. Rommen tas ut ur fisken för hand och läggs sedan i saltlake i flera dagar. Därefter sköljs den med färskvatten och tappas på flaska. Inga konstgjorda konserveringsmedel eller smakämnen används vid något tillfälle i denna process; allt är helt naturligt.

Och det syns i den färdiga produkten. Kalix löjrom har extra små korn och en lätt salt smak som skiljer den från andra kaviarprodukter. Den har också en vacker gyllene färg, därav dess smeknamn ”Havets guld” Denna färg uppnås också naturligt; inga färgämnen eller färgämnen används vid tillverkningen av Kalix löjrom.

Kalix löjroms sällsynthet och unika smakprofil har gjort den till en riktig lyxprodukt. Det var faktiskt det första svenska livsmedel som fick EU:s märkning för skyddad ursprungsbeteckning (SUB). För att få denna beteckning måste ett livsmedel produceras i ett avgränsat geografiskt område med traditionella metoder. Dessutom får endast vissa ingredienser användas i livsmedel med skyddad ursprungsbeteckning, och det får inte förekomma några genvägar eller konstgjorda tillsatser vid tillverkningen.

Som du kan se uppfyller Kalix löjrom mer än väl dessa kriterier. Det är verkligen en unik produkt som representerar det bästa av svensk fiskekultur. Om du är ute efter att köpa viltkött eller Kalix Löjrom – har Swedish Wild det bästa utbudet.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln