SlöSurfen

Medicinboll som kontorsstol? Inte en bra idé!

Det händer en hel del inom utveckling av kontorsmöbler. Sadelstolen är ju ingen nyhet. Tanken med den är att man sitter liksom på en häst och att bukmuskulaturen utmanas då du måste hålla balansen med överkropp och ben. Fast en medicinboll som stol på jobbet, det är lite nyare och något som dyker upp i butiker med kontorsmöbler.

Det är hälsa som gäller

Det är nästan som att vi som samhälle är besatta av hälsa. Det kan ju inte vara så enkelt att arbetsgivare satsar en massa på hälsoinsatser bara för att det skulle kunna öka prestationen hos medarbetare. Nej, det är mer än så.

Vi letar som besatt efter den bästa massagepistolen, hälsodrycken som ska rengöra blodet inför eftermiddagsfikan och stolen som man sitter på utan att sitta. Det är medicinbollen för den sitter du verkligen inte på. Fråga varje dam som har jobbar med sin födsel på den här typen av boll så får du veta hur mycket det kändes som en stol…

Medicinbollen har faktiskt testats

Det finns en hel del vetenskap omkring medicinbollen fast denna ska inte blandas ihop med vetenskapen om att sitta på boll på jobbet. Faktum är att vetenskapen inte alls backar upp påståendet om att du skulle stärka bålen genom att sitta på balansboll när du jobbar!

Medicinbollen är en mycket bra sak i sig. Den har du stor användning av på ett gym och kanske också under en födsel i duschen. Men på jobbet är det här inte en stol som kan jämföras med en ergonomisk kontorsstol som ger kroppen stöd.

Träna och jobba samtidigt

Det vi kanske måste tänka ett varv till på är om vi verkligen vill att tiden vid datorn på jobbet ska vara som ett träningspass på gymmet. Det kan verka så effektivt och smart att sitta och vingla på en balanspall samtidigt som du jobbar. Tänk att du bränner fett, tränar muskler och får bättre hållning bara genom att sitta.

Saken är bara den att det här vinglandet som är helt utan fokus kan leda till skador. Du kan få ont i kroppen helt i onödan. På grund av detta får vi nog konstatera att den där medicinbollen får vara kvar på gymmet.

Skaffa möjligen en sadelstol som är lite stadigare om du envisas med att det är bra att träna balans på kontoret. Det är antagligen ett bättre val. Och så kan du ju investera i ett skrivbord som går att höja så att du kan växla mellan att sitta och stå och därmed röra på dig mer under din arbetsdag.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln