SlöSurfen

Rhododendron – En vacker och populär trädgårdsväxt

Rhododendron är en växt som är mycket populär i Svenska trädgårdar. Detta är inte konstig om man beaktar hur vacker Rhododendron är och det faktum att det finns hybrid som blommar vår, sommar och höst. Man kan plantera olika hybrider så att man alltid har blommande Rhododendron i trädgården.

Det finns flera hundra olika arter och hybrider i handeln. Du kan hittar en Rhododendron för varje trädgård. Åtminstone om du bor i södra Sverige. Om du bor i zon 5 eller längre norrut så finns mycket få Rhododendron att välja bland. Det finns dock arter som kan klara sig i skyddade lägen.

Rhododendron finns i en rad olika färger. De flesta är röda, rosa, lila eller vita men det finns även en del andra färger såsom brandgula Rhododendron.

Ursprung

Olika Rhododendron arter kommer från olika länder. En hög procent av de arter som odlas kommer från Himalaya bergen eller området söder om bergen. Men det finns även arter som hör hemma i USA eller Europa. De Europeiska arterna kommer ursprungligen från alperna.

Plantera

Om du vill plantera Rhododendron i din trädgård så är det en bra ide att plantera flera buskar som blommar vid olika tidpunkter. Att blanda olika nyanser och färger kan också vara mycket vackert.

De trivs bäst i lägen där de får lätt skugga eller svagt solljus. De trivs ofta mycket bra i backar och under träd. Stora arter föredrar normalt mer skugga medan dvärgtyper föredrar full sol. Rhododendron är inte ett bra alternativ om du har kalkrik jord i din trädgård. Rhododendron trivs inte i kalkrika jordar. De föredrar sura humusrika jordar. Om azaleor trivs i din trädgård så kommer Rhododendron normalt också göra det.

Om du har kalkrik jord i din trädgård kan Rhododendron eventuellt trivas om du gräver ut en 1m bred och 50m djup grop där du vill plantera din Rhododendron och byter ut jorden mot en humusrik sur jord. Det är också möjligt att odla dem i stora urnor eller höjda bäddar med lämplig jord. Rhododendron har inte särskilt djupa rötter och kan därför fungera bra i höjda bäddar.

Skötsel

Det är viktigt att vattna sin Rhododendron rikligt på våren om det inte regnar mycket. Vattna mer försiktigt på hösten. Under torra hästar kan man dock behöva vattna sparsamt tills jorden fryser. Vattna aldrig efter att orden frusit.

Du bör klippa bort alla färdigblommade blommor eftersom det får de flesta typer att blomma rikligare nästa år. Vill du beskära dina Rhododendron skall detta göras direkt efter blomning. Detta då de blommar på fjolårsskotten. Om du beskär på hösten riskerar du att få en utebliven blomning nästa år. Det är möjligt att föröka Rhododendron med sticklingar och varje gren som du klipper av kan bli en ny planta.

Om du bor längre norrut bör du täcka över plantas bas med löv eller annan isolering för att öka växtens chanser att överleva vintern.

Rhododendron kan vara lite känslig och växa sakta de första åren men väl de har etablerats sig är de tåliga snabbväxande växter.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln