SlöSurfen

Singelkvinnor över 50

Har du hört talas om SWOFTIES? Det står för Single Women Over Fifty och representerar det relativt nya fenomenet med hippa och aktiva singelkvinnor över 50, som är aktiva i sociala medier, reser jorden runt, går på klubb och dejtar som om de vore i 20- eller 30-årsåldern.

Det är inte bara singellivet som fortsätter, utan även lärandet och livsnjutandet. Många ”swofties” går utbildningar eller övar hemma för att lära sig ett nytt språk, att spela ett instrument, laga exotisk mat eller dansa salsa. Över lag är singelkvinnor över 50 år betydligt mer självständiga och öppna för nya erfarenheter.

Nätdejting för seniorer

Var fjärde person som dejtar på nätet är över 50 år gammal. För många 50-plussare är det svårt att hitta singlar i sin bekantskapskrets, eftersom de flesta redan är i långvariga förhållanden. Att träffas via nätet är inte längre stigmatiserat och det är dessutom lättare än någonsin, tack vare mobilappar och snabbt internet. Det finns dock skillnader på singlar i 20-årsåldern och seniorsinglar.

Ett av kännetecknen för äldre på dejtingsidor är deras målmedvetenhet. De är oftast mer seriösa och direkta i sin kommunikation, både i profilen och i meddelanden de skickar. De är inte lika fixerade vid utseende eller social status, utan mer på personlighet och intressen. De är dock minst lika intresserade av sex. Elitsinglars undersökning visade att 93% av seniorer tyckte att sex var ”viktigt” och 84% av seniorerna ansåg att sex blir bättre med åldern.

Vad tycker yngre män om swofties?

Vissa är främst, eller enbart, intresserade av att dejta jämnåriga eller yngre kvinnor, men det finns en ganska stor skara som föredrar att dejta äldre kvinnor. Expressen har undersökt varför yngre män tänder på äldre kvinnor.

”De är lättare att förstå sig på,” säger Johan, 34, ”och sexigare också.”

För många av dem började det i en tidig ålder – till exempel genom att se upp till en snygg skolfröken – och senare i livet kanske de haft en sexig äldre kvinna som chef. De uppskattar att äldre kvinnor kan bjuda på sig själva mer, att de inte är lika blyga eller osäkra som yngre kvinnor och vågar visa att de njuter. De är mer erfarna, självsäkra och ärligare.

Så vart dejtar alla dessa singelkvinnor över 50? Det finns faktiskt många sidor för senior dejting, som är specifikt inriktade på 50-plussare och skilda som vill ha en ny chans på kärleken. Är du över 50 år och vill dejta en äldre man eller kvinna? Prova på själv, det är gratis att bli medlem!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln