SlöSurfen

Släpvagnen, en viktig del för människan

Släpvagnen har genom tiderna hjälpt människan på vägen och underlättat för oss vid transporter eller när man ska slänga exempelvis skräp. Släpet är ett mångsidigt tillägg till fordonet och har många olika användningsområden. Som exempelvis är det populärt bland bönder som ska förflytta hö, racerförare vid transporter av deras racerbil eller cross exempelvis, för den vanliga personen hemma när de har köpt exempelvis en ny soffa eller liknande.

Ja, det finns många olika användningsområden! Men inte bara finns det flera olika användningsområden, utan även flera olika mekaniska släpvagnsdelar, här kommer vi gå igenom de med dig!

Påskjutbroms

Påskjutsbromsens i kombination med hjulbromsen och bromsöverföringen på släpvagnen själva bromssystemet på en släpvagn. Körstången skruvas fast i chassit genom dragbommen. Puttern består av ett ”hus” med en dragstång inuti. Dragröret är anslutet till bilen genom bollhandsken, men det är inte helt anslutet till puttern, men det kan röra sig några centimeter fram och tillbaka. När bilen accelererar dras dragröret ut, och när bilen retarderar skjuts dragröret in i tryckstången.

Släpvagnslås

Först ska vi gå igenom hur låset till släpvagnen faktiskt fungerar. Låset fungerar genom att installera det på en sfärisk koppling som håller släpvagnen och bilen ihop. Detta innebär att bilen och släpvagnen inte kan separeras från varandra, vilket minskar risken för att släpvagnen och bilen blir stulen. När det gäller säkerheten och risken för släpvagn är det viktigt att inte vara snål. I själva verket kräver de flesta försäkringsbolag att du skaffar ett godkänt och certifierat släpvagnslås godkänt av Svenska stöldföreningen (SSF).

Stödhjul

Släpvagnens stödhjul är ansvariga för att lyfta släpet. Detta eliminerar behovet av att lyfta släpet manuellt med en dragkrok, vilket kan vara en tråkig och tidskrävande uppgift. Här hittar du olika stödhjul för släpvagnar och enkelhjul om du behöver köpa dem. Vi säljer också en mängd olika hjulhållare, varav några kan vridas för enkelhets skull. När du då väl backat in bilen rätt så nära anslutningspunkten på släpet, använd helt enkelt vevet för att höja stödhjulet. Sänk sedan ner släpet till dragkrokek tills den är i rätt läge. Olika hjul- och stödaxlar finns tillgängliga för att passa alla olika typer av släpvagnar.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln