SlöSurfen

Spara pengar på ett smart sätt

När sparräntan är så låg som den är i dagsläget lönar det sig knappt att ha pengar på banken. Få bättre avkastning genom att spara pengar i indexfonder, räntefonder och låsta sparkonton.

Det är alltid bra att spara pengar om man har möjlighet och målet är förstås att få så hög avkastning som möjligt på sina sparpengar. Men med dagens låga ränta blir det knappt någon avkastning alls, utan om man räknar med inflationen är det snarare så att du förlorar på att ha pengarna insatta på ett traditionellt sparkonto i banken. Hur kan man då skapa bättre förutsättningar så att pengarna kan växa?

Spara i indexfonder

Trenden att investera växer och många väljer att förvalta sina pengar i en indexfond. En indexfond är en värdepappersfond där du köper in dig i värdepapper och sparformen är säkrare än att investera i aktier. Ett index är ett jämförelsetal och för indexfonder gäller att fonden ska följa ett index – som Stockholmsbörsens index eller OMX Stockholm 30.

Det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv när man handlar med indexfonder och på sikt kan avkastningen bli så hög som 6-7% per år. Vanliga kategorier för indexfonder är Sverige, Global, USA, Asien, Ryssland och Emerging Markets. Termen Emerging Markets brukar man översättas som ”tillväxtmarknader” på svenska och här hittar du marknader över hela världen där ekonomin växer exceptionellt snabbt.

Investera i räntefonder

När du investerar i räntefonder placerar du pengar i räntebärande värdepapper. Detta kan vara till exempel statsskuldsväxlar, statsobligationer, bostadsobligationer eller kommunobligationer. Precis som indexfonder är räntefonder förenade med lägre risker än aktiefonder. Beroende på vilken typ av räntepapper det gäller finns det olika varianter.

Realräntefonder, företagsobligationsfonder, korta räntefonder och långa räntefonder – de fungerar olika men gemensamt är att det ekonomiska ränteläget påverkar dem. Skillnaden mellan korta och långa räntefonder är hur lång löptid värdepappren har. Räntefonder kan också påverkas av vad som händer med internationella valutakurser. Om en fond är placerad i USA kommer den minska i värde om dollarn sjunker.

Låst sparkonto ger högre avkastning

Istället för att sätta in pengar på vanligt sparkonto kan du välja ett låst sparkonto eller så kallat placeringskonto. Detta innebär att du låser pengarna under en viss tid (exempelvis tre månader eller fem år) och som tack får du högre ränta. Det är viktigt att kolla upp vad som gäller om du behöver ta ut pengar under tiden. Vissa sparkonton har fria uttag medan andra låneföretag tar ut en avgift varje gång du tar ut pengar under låsningstiden.

Om du bara ska spara på kort sikt och kommer att behöva tillgång till dina sparpengar väldigt snart kan ett vanligt sparkonto vara det bästa alternativet. Men om du har möjlighet att placera dem en längre tid är placeringskonto ett mycket bra val eftersom du får högre ränta. Genom att du kan välja bindningstid själv kan du också styra hur lång placeringen blir. Det fina är att du får fast ränta under hela bindningstiden.

Ett låst sparkonto i bank omfattas vanligtvis av insättningsgarantin – vilket innebär att om något skulle hända banken kan du få ersättning för dina insatta sparpengar. För privata låneföretag kan det gälla andra regler. Kolla upp villkoren noga innan du börjar spara och välj helst sparkonto med insättningsgaranti. Annars riskerar du att förlora dina pengar om något skulle gå snett.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln