SlöSurfen

2021 kan bli idrottssveriges bästa år

Varje år sedan 2000 har Idrottsgalan hållits. Under en kväll i januari delas det ut priser för extraordinära idrottsprestationer från året som gått. Årets segrare var värdiga vinnare, men det blickas redan mot nästa gala. Året 2021 kan nämligen bli ett riktigt bra idrottsår. 

Möjliga nomineringar till Idrottsgalan 2022

Det är långt kvar till nästa idrottsgala, men det går faktiskt inte att låta bli att spekulera om nomineringarna redan nu. Trots att året endast ha pågått i några veckor har vi fått se idrottsprestationer som kan leda till seger i en eller flera priskategorier.

Linn Svahn har inte tappat formen under sommaren och hösten. Hon fortsätter att vara en sprintdrottning i spåren. Under säsongen har hon vunnit fyra sprintsegrar och tagit en seger i distans. Där slog hon självaste Therese Johaug, som i vanliga fall är obesegrad i disciplinen. Detta kan ge henne en ny nominering till kategorin Årets kvinnliga idrottare. 

För första gången på tjugo år gick Sverige till VM-final i herrarnas handboll. I finalen ställdes de mot Danmark, vilket visade sig bli för tufft. Efter en jämn match med resultatet 24-26 fick Sverige silvret, skriver Aftonbladet. Trots finalförlusten är resultatet en sensation och en som inte har setts inom svensk handboll sedan tiden med ”Bengan boys”. VM-silvret kan ge herrlandslaget en nominering till Årets lag, eller Årets prestation. Herrlandslaget i handboll har blivit utsedda till Årets lag två gånger tidigare. Första gången var efter VM-guldet 1999, och EM-guldet 2002. 

Kommande idrottshändelser

Det väntar även flera idrottsevent. I sommar kommer det att spelas herrfotbolls-EM och Sverige har tagit sig till gruppspelet. Spelbolaget bet365, som erbjuder odds och liveodds på fotboll, har oddset 1.50 att Sverige går vidare från gruppen. Om de skulle göra det är det en förbättring från EM 2016, då de åkte ut efter att ha slutat sist. Det hade kunnat ge dem en nominering till Årets lag, eller Årets prestation. 

Några veckor efter EM är det dags för sommar-OS. Där har både lag och idrottare chansen att ta medaljer och utmärka sig. Ett stort guldhopp är stavhopparen Armand Duplantis, som redan har visat att han kanske förtjänar att vinna Årets friidrottare, Årets manliga idrottare och Årets prestation, igen. I den första tävlingen för säsongen, vilket var inomhusgalan i Düsseldorf, hoppade han över 6 meter och vann, skriver Dagens Nyheter

Vinnarna från Idrottsgalan 2021

  • Årets manliga idrottare: Armand Duplantis – Stavhopparen slog världsrekord både inomhus och utomhus under 2020.
  • Årets kvinnliga idrottare: Linn Svahn – Hon vann sprintcupen säsongen 19/20 efter att slutat 1:a i alla deltävlingar utom en, då hon slutade 3:a. 
  • Årets prestation: Armand Duplantis
  • Årets nykomling: Dejan Kulusevski – Fotbollsspelaren har blivit en viktig spelare i klubben Juventus. Under 2020 blev han den första spelaren född på 2000-talet att göra mål i landslaget. 
  • Årets lag: Curlinglaget Hasselborg – De vann Women’s Masters Basel i september. 
  • Årets ledare: Greg och Helena Duplantis – Tränare, och föräldrar, till Armand Duplantis. 

Trots att vinnarna i årets Idrottsgala knappt har hunnit smälta sina segrar finns det redan spekulationer om vilka som kommer att få priserna nästa gång. På kort tid har flera svenska idrottare presterat toppresultat. Fortsätter det så här, kan 2021 bli ett riktigt starkt idrottsår.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln