SlöSurfen

Bästsäljande spel: Inte nödvändigtvis de mest spelade

Den globala spelmarknaden växer sig större för varje år. Enligt industrianalytiker förväntas marknadens totala värde uppgå till 256 miljarder dollar år 2025. De tre mest sålda spelen har legat på topplistan i flera år, men det betyder inte att de är de mest spelade. 

De mest sålda spelen

1. Tetris

Det ryska spelet Tetris släpptes första gången sommaren 1984 och är det mest sålda spelet någonsin. Det har sålts och laddats ned i över 495 miljoner upplagor. Det är ett så kallat ”tile-matching”-spel där spelare ska matcha rutor.

Det råder delade meningar om det klassiska spelet verkligen är det mest sålda spelet. Det totala antalet sålda upplagor är fördelat i flera versioner och format. Det har sålts till gameboy i över 35 miljoner exemplar och laddats ned till mobiler över 400 miljoner gånger. Många spelforum väljer däremot att ge spelet förstaplatsen. 

white Nintendo Game Boy
Källa: Unsplash

2. Minecraft

Det svenska spelet Minecraft tog världen med storm när det lanserades 2011. Spelet har sålts i över 200 miljoner upplagor och ägs idag av Microsoft Corporation. Den ursprungliga studion, Mojang, sålde rättigheterna till det amerikanska företaget, 2014, för den då rekordhöga summan 17 miljarder kronor. Spelet utspelar sig i en blockvärld där spelarna kan välja mellan fem olika spellägen. Det är tillgängligt på alla stora plattformar.

person holding silver iphone 6
Källa: Unsplash

3. GTA V

Nummer tre på listan är GTA V. Spelet släpptes 2013 och är tillsammans med de två andra spelen de enda som har sålts i över 100 miljoner exemplar. Totalt har det sålts i ca. 130 miljoner upplagor. Försäljningen av GTA V fortsätter trots att det är sju år sedan det kom. Hittills i år har det sålts i över 430 000 exemplar bara i Storbritannien. GTA V är ett actionspel som utspelar sig i en öppen värld där spelare kan köra flera olika fordon och utföra olika uppdrag.

Utmanas av andra spel 

De mest sålda spelen är däremot inte de mest spelade spelen. Spelmarknaden är full med andra spel som inte kostar något, eller som kräver installation och nedladdning. Flera stora esporttitlar, såsom League of Legends och Counter Strike: Global Offensive, är gratis. Enligt utvecklaren Riot Games spelas LoL av upp emot 8 miljoner spelare om dagen. I april 2020 spelade 1,3 miljoner spelare CS:GO. I dessa spel kan spelarna bestämma om de vill köpa till premiumversioner eller olika tilläggsfunktioner. 

Virtuella spelautomater och bordsspel är ytterligare exempel på spel som inte räknas med på listan. Dessa casinospel laddas inte ned eller köps av spelarna. De finns tillgängliga direkt i webbläsaren, båda via datorer och mobiler. Spelen finns i flera versioner varpå Mr Green har samlat spel från tillverkare som NetEnt, Yggdrasil och Microgaming på samma plattform. Spelarna väljer själva hur mycket de vill satsa på varje spel. För att underlätta för spelarna finns det en programvara som läser av spelarnas vanor och hjälper till att sätta upp både insättnings- och förlustgränser. Bara i Sverige uppger 2 av 3 att de någon gång har spelat dessa spel på nätet. 

De mest sålda spelen är utan tvekan populära, men det gör dem inte till de mest spelade. Spelmarknaden består av en mängd olika spel och genrer, och det är otroligt svårt att lista dem i en och samma topplista. 

Trendande artiklar

Dela den här artikeln