SlöSurfen

Expeditionsresor till Kilimanjaro – hur du bäst förbereder dig

Att bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro ligger på mångas önskelista över äventyr man vill uppleva under sin livstid. Det är ett fantastiskt äventyr där man omges av vidsträckta vyer, varierande omgivningar och flera olika klimatzoner. Genom att boka expeditionsresor via en seriös researrangör kommer man få ut så mycket som möjligt av vandringen tack vare kunniga guider, bra rutter och information om rätt typ av förberedelser.

Oavsett vilken typ av vandring man planerar och vilken rutt man tänkt gå lönar det sig alltid att gå efter ett anpassat träningsprogram i god tid innan avresa. Många har kanske hört talas om höjdsjukan som kan drabba en om man inte acklimatiserar sig under färden. Detta är egentligen inget man helt kan träna sig till i förväg utan där är det istället viktigt att vandringen läggs upp på rätt sätt med tillräckligt många dagar. För att ändå göra kroppen så redo som möjligt finns det träningsmetoder som kommer underlätta när man planerar att bestiga Kilimanjaro.

Lågintensiva pass framför korta och tuffa

Något som är säkert när man tänkt göra en bergsvandring är att ju mer man tränar desto mer kommer man kunna njuta av upplevelsen. För att kunna förbättra kroppens fysik och kondition gäller det att börja i god tid, annars hinner man ändå inte påverka den. Istället kan man fokusera på att förbereda kroppen på den chock som det är vanligt att man får vid de stora höjdskillnaderna under bergsvandringar. Försök därför satsa på lågintensiva, men långa pass, istället för hårda och korta. Det kommer göra mer nytta under de långa dagarna med vandring. All typ av konditionsträning är bra för att vänja kroppen.

Förbered kroppen med backträning

För att varje dag kunna klara av de långa vandringarna med lutning är det en god idé att förbereda sig med backträning. Genom att snöra på sig vandringskängorna och ge sig ut i närmaste slalombacke med den planerade utrustningen kommer man få en känsla av vad som väntar en. Efter några turer upp och ner för backen kommer man garanterat känna av att det är betydligt mer ansträngande med en lutande vandring än en plan. Backintervaller är också att rekommendera för att knän och kliv ska vänja sig vid den typen av träning.

Swett erbjuder expeditionsresor till Kilimanjaro där man både får hjälp med träningsprogram och andra förberedelser som optimerar för en så bra vandring som möjligt. Besök dem för att läsa mer om denna upplevelse för livet!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln