SlöSurfen

Skäggolja från arganträdet – hetaste trenden just nu

Arganolja framställs ur frön från arganträdet (Argania spinosa) och passar mycket bra som skäggolja. Det finns gott om skäggprodukter på marknaden som innehåller arganolja, men man kan också köpa och använda ren arganolja som skäggolja.

Arganolja används både för att mjuka upp skäggstråna och för att ge skägget en bättre lyster. Den underliggande huden brukar också må bra av arganolja och bli mindre benägen att utveckla torrhet och klåda.

Traditionellt har arganoljan använts som matolja i Marocko, och där finns också en lång tradition av att applicera arganolja på hud, hår och skägg för att motverka torr hud och ge hår- och skäggstrån bättre styrka och lyster. Man tillverkar också en särskild sorts gul tvål av arganolja.

Jämfört med till exempel olivolja har arganolja ett högt literpris på den internationella marknaden, vilket beror på flera faktorer. Trädet odlas bara inom ett begränsat område i Nordafrika, utvinningen av olja ur fruktkärnorna sker med arbets- och tidskrävande metoder, och det går åt en stor mängd frön för att få fram en liter färdig olja. Av 100 kg färsk frukt kan man få ut ungefär en liter arganolja.

Att applicera oljan

För att applicera oljan, värm en liten mängd i händerna och massera sedan varsamt in oljan in skäggbotten och längs skäggstråna.

Arganolja är mild nog att användas varje dag.

Kallpressad arganolja för skägget

Om man vill använda arganolja som skäggolja är det bäst att välja kallpressad olja. När arganolja utvinns för att användas som matolja rostas fröna innan pressning, vilket gör den färdiga oljan mindre lämplig för hud- och hårvård.

Arganolja som utvunnits ur rostade frön har en nötaktig smak.

Egenskaper

Arganolja är en vegetabilisk olja som är rik på essentiella fettsyror, antioxidanter och vitamin E. I en liter arganolja utgörs ungefär 8 dl av omättade fettsyror.

Ungefär 42 procent av oljan utgörs av oleinsyra, medan drygt 36 procent är linolsyra. Andra fettsyror som ingår är palmitinsyra (cirka 12%), stearinsyra (cirka 6%) och Alfa-linolensyra (ALA). Mängden ALA är väldigt liten, ungefär en halv procent.

Exempel på ämnen och ämnestyper som förekommer i arganolja:

  • Alfa-tokoferol, som är en fettlöslig vitamin inom gruppen tokoferoler och en variant av E-vitamin. Vitaminet är en naturlig antioxidant som skyddar fettet i kroppen från oxidation. Det har många funktioner i människokroppen, bland annat motverkar det ärrbildningar och har en läkande verkan på sår.
  • Fenoler, bland annat kaffesyra, vanilinsyra, oleuropein och tyrosol.
  • Karotener
  • Squalen, en organisk förening med 30 kolatomer. Squalen är en viktig del av syntesen av alla steroler (inklusive kolesterol, steroidhormoner och vitamin D) i människokroppen).

Allergi

Om du är allergisk mot jordnötter eller sesamfrön har du en ökad risk för att även vara allergisk mot arganolja. Detta eftersom både jordnötter, sesamfrön och arganolja innehåller ett visst protein som tillhör gruppen oleosiner.

Argannötsolja

Argannötsolja är en synonym för arganolja. Fruktkärnorna från arganträdet brukar kallas för argannötter, och därför kallas oljan i vissa texter för argannötsolja.

Kvinnokooperativ

Traditionellt har det varit kvinnor som utvunnit arganolja i Marocko, medan männen haft kontroll över handeln med oljan. Efter att den internationella skönhetsindustrin fick upp ögonen för arganoljan i slutet på 1900-talet har det bildats flera kvinnokooperativ i Marocko som själva säljer den olja de utvinner, så att de kvinnor som ingår i kooperativet kan ha större kontroll över inkomsterna.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln