SlöSurfen

Fasta i 16 timmar varje dygn

Jag har nu börjat med en diet som går ut på att äta under ett visst antal timmar under dygnet, nämligen åtta timmar. Det innebär att jag börjar äta klockan 12.00 varje dag och slutar äta klockan 20.00. Det ger mig en fasta på 16 timmar per dygn – vilket enligt många källor har olika fördelar för kropp och sinne. Jag började av lite olika skäl, ett utav dem var självklart viktnedgång vilket är det de flesta är ute efter. Mitt andra skäl var att jag var lite trött på att gå upp tidigt och dricka kaffe samt äta macka varje morgon. Jag tänkte jag kunde spara lite tid och kanske få lite pli på mig själv gällande dieten. Jag är en sån som inte kan minska lite smått, jag behöver strikta regler för att kunna hålla mig till dem. Därför kändes intermittent fasting som en passande grej för mig.

Fördelarna är många. Du slipper tänka på mat tidigt på dagen och förmiddagen – du kan hålla dig till vatten och andra kalorifria drycker. Kroppen behöver heller inte utsöndra insulin under hela dagen – den gör det under timmarna du äter och resten av timmarna slipper kroppen extra insulinpåslag. Du kan ta en längre sovmorgon – bli inte en slav under morgonrutinerna. En annan bra sak är att kroppen naturligt börjar bränna fettdepåer under fastan – vilket gör en effektiv och långsam viktnedgång.

Nackdelar finns det också såklart. Det är inte lätt att börja med – första tiden kommer din kropp att skrika efter mat. Det är inte så konstigt – din kropp är van vid mat vid specifika tidpunkter på samma sätt som den är van att sova vid vissa tidpunkter. Ett annat problem kan vara att man inte är på 100% effektivitet under morgonen och förmiddagen. Vill man till exempel träna tungt eller måste fokusera väldigt hårt kommer kroppen och hjärnan att sakna energi. Lättare träning, jogging eller liknande fungerar dock utmärkt.

Jag hoppas hålla fast vid fastan då jag trivs med att slippa den långsamma morgonrutinen och njuter desto mer av maten när man faktiskt tar lunch vid 12-snåret. Varje tugga efter fastan blir som en gourmetmiddag. Därför kan jag varmt tipsa om intermittent fasting för den som vill få lite pli på sin diet utan att behöva leva enbart på broccoli och spenat.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln