SlöSurfen

Hur säkert är ett elcykel kit?

Går du och funderar på att konvertera om din gamla cykel till eldrift men är lite osäker på om ett elcykel kit är säkert nog? Då är du inte ensam eftersom en elmotor och ett batteri leder ström och kan vid smällar och stötar i värsta fall fatta eld. Det är dock sällan det händer och är man bara lagom varsam och har sunt förnuft så skall det inte vara några problem. Det går alldeles utmärkt att konvertera om en cykel men det finns en del man bör tänka på.

Väljer man ett elcykel kit från ett bra märke som t ex. Bafang eller MXUS så får man ett säkert elcykel kit med bra kvalitet. När det gäller ett elcykel batteri så bör man inte välja något som har helt okända battericeller, utan välja något som har Sanyo, Samsung eller Panasonic. Köper man sina delar från en seriös återförsäljare så är elcykel kittet det minsta problemet utan ofta är det själva cykeln som behöver kollas upp ordenltligt.

En vanlig cykel med några år på nacken är förmodligen inte det bästa alternativet när man skall konvertera en cykel till eldrift. Ofta saknas det bra bromsar och dreven är förmodligen utslitna och behöver bytas, samt att cykeln är av stål och därför tung. Det är bättre att försöka hitta en ny cykel på rea så man får fräscha komponenter och aluminiumram. Ofta så känns det också roligare att ha helt nya saker men det så klart inget krav och självklart kan man bygga om sin gamla klenod om man vill.

När man skall konvertera om sin cykel finns det lite att tänka på och för det mesta så handlar det inte om det elcykel kit man valt utan om själva cykeln. Den bör ha mekaniska eller hydrauliska skivbromsar och gärna dämpad framgaffel. Har din cykel rullbroms så fungerar det ok, men vanliga fälg och v-bromsar är inte att rekommendera för en elcykel. Tänker man pendla med sin elcykel så är det också viktigt med ett bra batteri och rätt cykelljus.

Säkerhet är jätteviktigt när det kommer till elcyklar eftersom man ofta susar fram i högre hastigheter än med en vanlig cykel. Tänk på att ha bra cykeldäck med rätt tryck och fungerande ringklocka. Cykelhjälm är självklart en bra försäkring och ett obligatoriskt skydd för en elcyklist. Kolla gärna något elcykel test eller elcykel guide innan du börjar att bygga om din cykel.

Har du aldrig konverterat om en cykel till eldrift så är det en bra idé att starta med ett framhjuslkit. Ett mittmotorkit eller bakhjulskit är lite svårare att starta med och kräver lite mer jobb. Men har du grejat med cyklar tidigare eller mekat med mopeder och bilar så är det inga problem att välja ett kit som passar dig oavsett typ.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln