SlöSurfen

Laga vegetarisk mat – nyttigt och enkelt

Laga vegetarisk mat – nyttigt och enkelt

Tillhör du en av dem som funderar på att börja äta mer vegetarisk mat och skippa köttet? Ja, då är du en av många som funderar i samma banor, men det är som med mycket annat, lättare sagt än gjort.

Att äta vegetarisk mat innebär inte att laga enligt sina gamla recept men bara utesluta köttet och istället plussa på salladsmängden. Det känns varken tilltalande och ger heller inte tillräckligt med de proteiner och viktiga näringsämnen som vi behöver. För att börja laga vegetarisk mat krävs inte bara ett helt nytt receptregister utan även att börja bekanta sig med lite nya proteinrika livsmedel, såsom olika sorters bönor, linser, tofu, nötter och en del grönsaker som kål och broccoli.

För att lära sig ny matlagning gäller det att komma ur sitt gamla, kanske allt för väl inkörda receptregister med kött och då finns det smarta genvägar, såsom att beställa en matkasse. Vad är då fördelarna med en färdig vegetarisk matkasse? Jo, förutom att alla varor kommer direkt hem till dörren, är kassen fullspäckad med allt innehåll tillsammans med spännande recept för vad som krävs för att laga kompletta middagar och vegetarisk mat.

Vegetariska middagar lagade på majs

Några lättlagade exempel på middagar i  en vegetarisk matkasse kan vara t.ex. en god Majssoppa med kokosmjölk och fräscha tillbehör som du lätt svänger ihop och som står klar på middagsbordet under 45 minuter. Soppan lagas av enkla tillbehör som blir en god, mättande och komplett måltid.

Majs – små nyttiga korn

På majs går det att laga många goda vegetariska rätter. Majs är inte bara mättande eftersom den innehåller rikligt med kostfiber, utan innehåller även flera nyttigheter såsom B-vitaminer och folat. Den innehåller dessutom ett speciellt protein, lektin, som anses ha en stärkande effekt på immunförsvaret. Majs odlas i Sverige och är faktiskt inte en grönsak utan räknas som spannmål inom familjen gräs. Mat som är närodlat, kan knappast vara en bättre kombination när det gäller att minska sitt klimatavtryck.

Ett exempel på en annan vegetarisk rätt gjord på majs är Majsplättar med guacamole och limebasilika.

För en god start på det nya året med att skapa nya matvanor genom vegetarisk matlagning, kan en vegetarisk matkasse vara en klar och god lösning.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln