SlöSurfen

Ekologisk ansiktskräm

Det finns många ansiktskrämer som utger sig för att vara ekologiska, men att faktiskt förstå vad det påstående innebär kan vara något av en djungel. Det förekommer till exempel att hudkrämer glatt utropar sig som EKOLOGISKA med stora bokstäver på förpackningen trots att bara någon futtig procent av innehållet kommer från certifierad ekologisk produktion. Det finns också en lång rad mer eller mindre hemmasnickrade miljömärkningar som inte betyder särskilt mycket eftersom i princip vilken hudvårdsproducent som helst kan använda sig av dem på sina produkter utan att behöva granskas av någon oberoende instans.

Det gäller alltså att vara en vaken konsument och köpa ekologisk ansiktskräm från tillverkare man själv litar på eller välja produkter som bär en seriös miljömärkning som man har förtroende för.

Läs hela ingredienslistan

Att en ansiktskräm innehåller en eller flera ekologiska ingredienser innebär inte automatiskt att resten av innehållet är bra. Vill man till exempel undvika att smörja in ansiktet med parabener gäller det att lusläsa ingredienslistan, för de kan finnas även i produkter som utger sig för att vara ekologiska. Det förekommer en hel del ”green washing” inom branschen, det vill säga att man tar en ganska dålig produkt och tillsätter några procent av en ekologisk ingrediens för att kunna marknadsföra ansiktskrämen som ekologisk, miljövänlig, naturlig, osv.

Inte samma krav som för livsmedel

Både i Sverige och inom resten av EU har vi ett tämligen strikt regelverk för användning av ord som ”ekologisk” och ”ECO” när det gäller marknadsföring av livsmedel. Tyvärr gäller detta inte alls för hudvård, utan där råder fortfarande vilda västern och tillverkare kan kalla sina produkter för lite vad som helst.

Av denna anledning är det många som köper ekologiska livsmedel och använder dem för att tillverka egna hudvårdsprodukter, till exempel kokosolja, mandelolja och honung. För nattbruk kan man göra ansiktsmasker av till exempel avokado, ägg och yoghurt.

En nackdel med att själv tillverka hudvårdsprodukter av livsmedel hemma i köket är att det vanligen är väldigt svårt att få till en dagkräm som både fungerar rent praktiskt i vardagen och ger tillräckligt bra solskydd.

Miljömärkningar

Bra Miljöval och Svanen

Två miljömärkningar för hudvårdsprodukter som används i Sverige och som har både har strikta krav och mycket gott rykte är Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval och Nordiska ministerrådets märkning Svanen.

I bägge fallen är de organisationer som granskar produkterna ekonomiskt oberoende av tillverkarna.

En annan fördel med Bra Miljöval och Svanen är att de kontinuerligt skärper sina krav i takt med utvecklingen av mer miljövänliga alternativ.

Andra miljömärkningar

Om man inte kan hitta en lämplig ansiktskräm som är märkt med Bra Miljöval eller Svanen rekommenderar Naturskyddsföreningen att man letar upp en produkt som är märkt med Natrue, EU Ecolabel eller ECOCERT Cosmos Organic istället.

Observera att enbart ECOCERT ställer lägre krav på produkten än ECOCERT Cosmos Organic.

Vill man köpa produkter från säljare utanför EU gäller det att själv sätta sig in i vilka märkningar som finns och hur pass seriösa de är. Europa är givetvis inte den enda plats i världen som har seriösa märkningar för ekologiska produkter. På Nya Zeeland finns till exempel märkningen Environmental Choice New Zealand som ägs av regeringen och sköts av miljöministeriet.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln