SlöSurfen

Lättskötta växter – Kaktus är favoriten

Kaktusen är en av dem få växter som är väldigt lättskötta. Dem kan nästa glömmas av helt i några veckor och ändå så likadana ut. Förutom att vara lättskötta och tåliga så är dem väldigt stilrena och vackra. Dem passar särskilt bra för personer som inte har mycket tid att sköta om sina växter eller helt enkelt inte kan sköta om växter.

Grönväxtriket erbjuder ett stort utbud av gröna växter inomhus, bland annat trendiga och lite mer ovanliga växter som Aroids där dem tropiska växterna som Monstera är väldigt populär. Grönväxtriket erbjuder även lättskötta växter som kaktus som är perfekt för dig som glömmer av att vattna och är lite slarvig. Kaktusar finns i olika former, dem kan även vara stora som träd men små som legogubbar vilket gör dem väldigt unika. De flesta kaktusarna har vassa taggar vilket gör dem dumma att placera så att barn kan råka komma i kontakt med dem. Kaktusar är vana vid samma klimat som vi har i våra bostäder i Sverige och klarar sig utmärkt i en normal temperatur. Även fast dem föredrar lite varmare, gärna runt 25 grader, men de klarar sig i svalare temperaturer också.

Ett tips på hur du ska sköta om dina kaktusar

Vattna rejält och låt sedan jorden torka lätt före nästa giva. Kaktusar tål inte att stå i vatten. Det kan räcka att vattna upp mot var 7:e till 10:e dag, och är du osäker om du vattnar för ofta går det bra att vänta en extra dag för att vara på säkra sidan. Kaktusar mår bra av att duschas då och då för att hålla dem rena.
Vill man få kaktusen att blomma ska man ställa den svalt under vintern, men fortfarande ljust.

De kaktusar du köper i pyttesmå krukor förblir rätt små. Men om du planterar om dem, då kan de bli praktfulla exemplar. Plantera om dem i en lite större kruka i kaktusjord eller annan sandblandad jord.

Tänk på att alltid använda krukor med dräneringshål, annars är det lätt att växterna får för mycket vatten. Du kan välja plast- eller lerkruka till din kaktus, men den porösa lerkrukan är praktisk i det här fallet då den leder bort vatten från jorden, inte bara genom dräneringshålet i botten.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln