SlöSurfen

Ökenros – en underskatad krukväxt

Ökenros (Adenium) är en mycket vacker krukväxt som förtjänar att vara mer populär än den är. Man kan ibland hitta ökenrosen i blomsterbutiker eller varuhus men arten är relativt sällsynt. Man ser den huvudsakligen på hösten. Detta är konstigt då arten är mycket lättskött och kan skötas på ungefär samma sätt som de mycket populära paradisträdet. Ökenrosen borde, i mitt tycke, vara mer populär än paradisträdet. Båda är mycket lättskötta växter med ett liknande växtsätt men medan paradisträdet har mycket oansenliga blommor så har ökenrosen mycket överdådiga blommor. Den blommar även mycket villigt.

En möjlig anledning till att ökenrosen inte är mer populär än den är kan vara att den ofta är relativt dyr. Det finns dock ingen anledning att den skall vara det då den är mycket lätt att dra upp från frön och sticklingar rotar sig mycket lätt. Det tar vanligtvis 18-24 månader för en fröplanta att blomma för första gången. Nedan kommer vi att titta närmare på hur man får tag på och sköter ökenrosor.

Köpa ökenros

Första gången man ser en ökenros är det ofta som en vacker blommande planta i en välsorterad blombutik. Dessa plantor är ofta relativt dyra. Det är vanligt att de kostar mer än 500 kr. Om man vill ha en växt som blommar från dag ett så kan det vara värt priset. Om man är lite mer tålmodigt så är det dock bättre att köpa frön. Frön har mycket hög grobarhet och gror normalt på mindre än en vecka. De växer snabbt till ca 5 cm storlek. Efter det börjar de normalt växa långsammare. Man kan ofta köpa en liten påse med några få frön för ca 25 kr. Man kan även köpa stora packet med massor av frön men dessa kostar ofta 500kr eller mer. Det finns många olika färgtyper som man kan köpa. När du köper dina första frön rekommenderar jag att du köper naturtypen eftersom den är billigare.

Frö plantor är lätta att ta hand om och det tar som tidigare nämnt ca två år innan de är stora nog att blomma.

Man kan även ta sticklingar från en vuxen planta och plantera dessa. De rotar sig villigt så länge man låter snittytan torka innan man planterar skottet. Plantor som kommer från sticklingar blommar ofta inom 12 månader. Mycket stora sticklingar kan blomma tidigare än så.

Skötsel

Att sköta sin ökenros är mycket enkelt. De behöver mycket lite skötsel så länge de placeras på en ljus plats. Om du köper en blommande planta bör du undvika att ställa den i direkt sol. Detta kan skada blommorna. Det är bättre att ställa dem i västerläge. Långsiktigt så trivs de bäst i full sol (sydläge) men plantor som köps blommande kan brännas om de ställs direkt i söderläge. Det är bäst att vänta tills de har blommat ut och sedan vänja dem vid söderläge. Om du driver upp fröplantor så kan de stå i full sol från dag ett. Skott skall stå skuggade tills de fått ett bra rotsystem.

Ökenrosen kan ställas ut i trädgården under sommarens varmaste månadet och växer mycket bra i ventilerade växthus.

Ökenrosor tål att torka ut och kan klara flera månader utan vatten. De kommer i detta fall tappa alla blad. Detta är normalt. Den kommer börja skjuta nya blad när du börjar vattna den igen. Om den tjocka stammen börjar torka ut så måste du börja vattna din ökenros igen eftersom detta tyder på att dess vattenreserver börjar ta slut. Ökenrosen vill ha mycket vatten under tillväxtperioden men låt jorden torka ut mellan vattningarna. De tar skada om deras rötter står blöta för länge. Gödsla med en svag gödsellösning under tillväxtperioden.

Ibland kan beskäras hårt och skjuter som regel många nya grenar efter att de har blivit beskurna. De bör beskäras om man vill ha täta plantor. Beskärning kan dock påverka blomning så man bör undvika att beskära dem för tidigt.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln