SlöSurfen

Svensk fotbollstradition söker nya stjärnor

 Genom åren har det kommit fram flera duktiga fotbollsspelare i Sverige som har tagit både den svenska fotbollsscenen och världen med storm. Två av de främsta har till och med spelat i samma klubb, men med drygt 70 års mellanrum. Det är stora skor som kommande generationer ska fylla men det verkar redan finnas spelare som kan slå sig in bland historiens bästa.    

Tidernas två bästa spelare   

Zlatan Ibrahimovic 

Det är omöjligt att förneka Zlatan Ibrahimovics storhet. Framför allt inte nu, 2021, då han som blivande 40-åring (han fyller år den 3 oktober) gör comeback i landslaget och har förlängt med klubben AC Milan.  

Förbundskaptenen för landslaget har inte sparat på lovorden. I en intervju med en sportspel och oddssajt sa han att den forna MFF-spelaren är ett föredöme. Nästa stora landslagsmästerskap är fotbolls-EM där oddset för att Sverige vinner hela turneringen är höga 81.00, men med Zlatan i form kan det sjunka.  

Under sin karriär har Zlatan spelat i fyra av de fem största fotbollsligorna och har blivit skyttekung och ligamästare flera gånger om. Han har också vunnit guldbollen tolv gånger, varav den senaste var 2020.  

Gunnar Nordahl 

Gunnar Nordahls namn är lika stort i Italien som det är i Sverige. 1949 blev han Sveriges första utlandsproffs. Han gick till AC Milan och blev genast en stjärna. Under hans första säsong vann han skytteligan med 35 mål. Det var ett rekord som höll till 2016.  

Med smeknamnet ”Il Canoniere” var Gunnar en del av spelartrion som blev känd som Gre-No-Li. Gruppen bestod av Nordahl tillsammans med Gunnar Gren och Nils Liedholm, som anslöt till klubben en säsong senare. Under de fyra säsongerna som trion spelade tillsammans gjorde de totalt 205 mål, varav Nordahl stod för 121. 

Nordahl och de andra två spelarna ”helgonförklarades” av klubben 2007. Alla fotbollshistoriker är överens om att de lade grunden för att AC Milan kunde bli en av Italiens, och världens, största fotbollsklubbar.  

Nästa generation 

Finns det någon som kan axla arvet efter Zlatan, Nordahl och hans medspelare? Just nu är Zlatan ensam svensk i AC Milan, men det finns förhoppningar i andra klubbar.  

I Juventus spelar Dejan Kulusevski. Han blev den första spelaren från Sverige som är född på 00-talet att bli proffs utomlands. Karriären började i Atalanta med det var en utlåning till Parma som till slut tog honom till Juventus. 2021 var han med och vann italienska supercupen. Dejan utmärker sig för att han kan spela i nästan alla offensiva positioner. Han föredrar att vara anfallare, men om det behövs en ytter eller mittfältare ställer han upp.  

Ytterligare en potentiell stjärna finns i La Liga. Alexander Isak fostrades av AIK innan han 2017 gick till tyska Borussia Dortmund. Det var den dyraste svenska transfern någonsin (85 miljoner kronor). Sedan 2019 spelar han som anfallare i Real Sociedad och han är på väg att bli en sann skyttekung. Nyligen gjorde han sitt fjortonde ligamål och slog sitt personliga rekord för gjorda mål på en säsong. Hans förmåga att göra mål har även visat sig i landslaget när han i sin andra match blev han den yngste spelaren att göra mål i en A-lagsmatch. Rekordet var då 105 år gammalt.  

Sverige har en lång fotbollstradition och förhoppningsvis kommer det flera stjärnor som kan föra den vidare.  

Trendande artiklar

Dela den här artikeln