SlöSurfen

Vad du behöver veta om spiraler som preventivmedel

Om du funderar på att använda en spiral som preventivmedel kanske du har några frågor. Vad är en spiral? Vilka typer av spiraler finns det och vilken är rätt för mig? Det här blogginlägget kommer att besvara dessa frågor och mer, så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilken typ av spiral som passar bäst för din livsstil.

De två vanligaste typerna av spiraler är kopparspiraler och hormonspiraler. Kopparspiraler är tillverkade av plast och koppar, medan hormonspiraler är tillverkade av plast och frisättande hormoner som gestagen eller levonorgestrel. Båda typerna av spiraler kräver ett recept från en privat barnmorska i Stockholm för att kunna monteras.

Kopparspiraler anses vara mest effektiva som akut preventivmedel, men de kan också användas som långtidspreventivmedel om så önskas. Kopparspiralen fungerar genom att göra det svårare för spermier att röra sig genom livmodern, vilket gör det mindre sannolikt att befruktning sker. Kopparspiralerna avger inga hormoner i kroppen, vilket innebär att det inte finns någon risk för biverkningar som är förknippade med hormonella preventivmedel, t.ex. akne eller viktökning. Tyvärr kan kopparspiraler öka menstruationskramper och orsaka kraftiga blödningar under menstruationen.

Å andra sidan används hormonspiraler oftast som långtidspreventivmedel eftersom de håller i upp till fem år innan de behöver bytas ut eller tas bort. Dessa hormoner fungerar genom att förtjocka livmoderhalsens slem, vilket gör det svårt för spermier att nå ägget, vilket förhindrar att befruktning sker. Hormonspiralerna minskar också menstruationsflödet och kramper samtidigt som de minskar sannolikheten för att utveckla endometrios eller ovariecystor. På grund av deras hormoninnehåll finns det dock en möjlighet att användarna i vissa fall kan uppleva biverkningar som akne eller oregelbundna menstruationer.

I slutändan är det viktigt att överväga både för- och nackdelar med varje alternativ innan du fattar ditt beslut när du bestämmer dig mellan att använda en kopparspiral eller en hormonspiral som preventivmedel. I båda fallen kräver båda typerna av spiraler ett recept från en barnmorska så se till att rådgöra med din läkare innan du fullföljer något av alternativen vidare! Med lite forskning bör du kunna hitta den perfekta formen av preventivmedel som passar alla dina behov!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln