SlöSurfen

Varför du skall välja en nätmäklare

Om du funderar på att börja spara i aktier så är det mycket viktigt att du väljer en bra aktiemäklare. En bra aktiemäklare gör det lättare att tjäna pengar på aktier. Att välja rätt mäklare är speciellt viktigt om du är en småsparare som vill börja spara i aktier. Vissa mäklare gör det mycket svårare än andra att tjäna pengar. Detta beror på att de tar ut relativt höga minimum courtage (avgifter) som gör det mycket svårt att tjäna pengar om man gör små affärer.

Att betala 69 SEK i courtage är inte särskilt betungande om handlar aktier för 20 000 kr. I detta fallet är courtaget bara 0.3%. Om man däremot månadssparar i aktier och köper aktier för 1000 kr varje månad så är 69kr en mycket stor avgift, 6.9 %. Detta innebär att aktier måste gå upp 7.4% innan du tjänat igen de pengar du betalt i avgift. Men du måste även betala courtage när du säljer aktier så aktien måste gå upp hela 14.8% för att du skall gå jämt upp. Detta kan ofta motsvara mer än ett års uppgång. Om du väljer en dyr aktiemäklare kan avgifterna med andra göra det svårt att tjäna pengar. Mycket svårare än det skulle vara hos en mäklare med en lägre minimiavgift.

Om du är en småsparare skall du välja en mäklare med ett lågt minimum courtage. Om du gör större transaktioner (15 000+) så skall du välja en mäklare med låg rörliga avgift. De svenska storbankerna kan vara ett bra alternativ om man gör större affärer men småsparare skall aldrig handla aktier genom en bank. De skall alltid välja en nätmäklare som Avanza, NordNet eller DeGiro. Dessa är mycket billigare att använda om du är en småsparare. Avanza och NordNet erbjuder båda småsparare att handla aktier helt gratis. Detta gör det med andra ord mycket lättare att tjäna pengar eftersom allt är vinst från första kronan. Båda nätmäklarna låter dig ha relativt mycket pengar på ditt konto och fortfarande ses som småsparare. Jag rekommenderar att alla småsparare väljer att handla hos en av dessa nätmäklare. Huruvida Avanza eller Nordnet är bäst beror lite på dina personliga preferenser. Personligen tycket jag dock bättre om Avanza eftersom jag tycker de erbjuder bättre kundtjänst.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln